Surinaamse begrafenis: een bijzonder moment

Jarenlang heb ik op de afdeling waar ik werk een Surinaamse vrouw verzorgd. Hoewel ik zelf echt een oer-Hollandse kaaskop ben, hadden we vanaf het begin een klik. Ze vertelde me veel over haar jeugd in Suriname, een prachtig land waar ze haar hele verdere leven heimwee naar heeft gehad. Heel haar kamer was behangen met foto’s en herinneringen uit die tijd. Ze had er ook nog veel familie wonen dus ook naar hen verlangde ze terug. Haar gezondheid liet het al jaren niet meer toe naar haar vaderland te reizen. Ik vond dat heel triest. Heimwee is een fnuikend iets. Toch was deze dame altijd vrolijk en opgewekt. Ik kwam graag bij haar. Naast alle mooie verhalen uit haar jeugd, kwamen er ook heel wat grappen over haar lippen. We hebben heel wat afgelachen. Ik vond het ook heel leuk haar te helpen met aankleden want ze kleedde zich fleurig en opvallend naar Surinaams gebruik. Ik vond het prachtig. Ze viel echt op in het huis.

Een waardig afscheid

Deze bijzondere dame werd heel oud en ik wist dat ze op een gegeven moment van het leven verzadigd werd zoals zij het uitdrukte. Haar overlijden kwam toch nog vrij onverwachts, maar gelukkig wel in bijzijn van haar kinderen. Als verzorgende had ik dit wel vaker meegemaakt en het laat je nooit onberoerd, maar nu moest ik toch wat tranen wegpinken. Omdat de familie wist wat voor een bijzondere band ik met haar had, nodigden ze me uit op de Surinaamse begrafenis die ze voor haar zouden organiseren. Ik mocht ook bij de wake de avond daarvoor zijn waarbij de familie allemaal herinneringen ophaalden. Het was zo mooi. Ik hoorde nog meer bijzondere verhalen over deze uitzonderlijke vrouw. Ze kreeg echt een waardig afscheid.

Surinaamse begrafenis: mooi en uitbundig

De Surinaamse begrafenis was voor mij een uniek en bijzonder moment. Deze bijzondere dame werd met veel uitbundigheid en swingende danspasjes naar haar laatste rustplaats begeleid. Een familielid legde me uit dat dit gebeurt om de kwade geesten op een dwaalspoor te zetten. Het was echt heel bijzonder om mee te maken. Ook omdat ik zelf deze uitbundigheid zo goed vond passen bij het karakter van deze mevrouw. Ondanks al haar moeilijkheden en heimwee had ze nooit haar levenslust verloren en dat kwam prachtig tot uitdrukking bij deze begrafenis. Het was een mooi moment en ik zal haar en deze begrafenis niet snel vergeten.

Posts created 43

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven