Het goede van palm oil.

0
933

Naast dat palm oil in veel voedings- en verzorgingsproducten gebruikt wordt, kent palm oil nog meer voordelen. Het is natuurlijk een olie die door zijn smaakloze en geurloze karakter uitstekend geschikt is voor voedings- en verzorgingsproducten, zoals chocoladekoekjes en shampoo. Dankzij onder andere de inzet van de European Palm Oil Alliance is het mogelijk om palm oil ook op een duurzame manier te produceren. Wat betekent dat er geen palm oil deforestation aan te pas komt. Dit is naar mijn mening zeker een goede zaak, gezien het product palm oil zeer populair is, maar het tegelijkertijd ook belangrijk is dat de leefomgeving van wilde dieren blijft behouden.

 

Against palm oil deforestation

Het is dus mogelijk om palm oil deforestation tegen te gaan en de European Palm Oil Alliance heeft dat bewezen. De European Palm Oil Alliance zet is hard in voor de verduurzaming van de palmolie productie. Een van de innovatieve strategieën van de European Palm Oil Alliance is dat zij boeren stimuleren oude plantages te hergebruiken om zo de palm oil deforestation volledig tegen te gaan. Een mooi voorbeeld van wat de European Palm Oil Alliance heeft bereikt in hun strijd tegen de palm oil deforestation is het hergebruik van de oude cocaïne plantages in Colombia. Nadat deze cocaïne plantages zijn ontmaskerd door de Colombiaanse politie wordt er eigenlijk niks meer met het land gedaan. De oude cocaïne plantage is daardoor een perfecte locatie om een nieuwe plantage te beginnen.

 

Local fight against palm oil deforestation

Naast het stimuleren van het hergebruiken van landbouwgronden en oude plantages, zet de European Palm Oil Alliance zich ook in voor de lokale ondernemers. Om de lokale ondernemers op economisch vlak een zetje in de rug te geven en om deze ondernemers te stimuleren om op een duurzame manier de palmolie te produceren om zo de palm oil deforestation tegen te gaan. De European Palm Oil Alliance leert de boeren volgens een duurzame manier de palmolie te verbouwen en deze ook op een duurzame manier te oogsten. Palmolie is namelijk van zichzelf een heel efficiënt product, dus waarom zou je daar niet van profiteren als boer zijnde. Gezamenlijk proberen alle leden van de European Palm Oil Alliance kennis met elkaar te delen om zo tot nog duurzamere en efficiëntere manieren te komen om palmolie te produceren.

 

Het is zeker bewonderenswaardig hoe de European Palm Oil Alliance zich inzet voor duurzame palmolie en op deze manier ook de palm oil deforestation probeert tegen te gaan. Zo kunnen we in Europa op een duurzame manier blijven genieten van de palmolie die gebruikt wordt in veel van onze voedings- en verzorgingsproducten.